29 Şubat 2016 Pazartesi

İnceleme: Karadeniz 2. Kitap Fuarı (28.02.2016)


Herkese merhabalar!
23-28 Şubat arasında gerçekleşmiş olan, 6 günlük 2.Karadeniz Kitap Fuarı'nın ne yazık ki dün son günüydü. Tuğçe ile birlikte sadece son gün fuarda bulunabilmiş olsak da buna da şükür diyoruz. Zira bir gün gitmek hiç gitmemekten daha iyidir diyerek optimist bir bakış açısıyla yaklaşıyorum olaya. 
Geçen yılki fuarda da bulunmuştum fakat o zaman yanımda bir Tuğçe yoktu. İnsanın yanında istediğinde kitaplardan konuşabildiği, yorum yazarken rahat rahat fikir alabildiği ve tabii ki birlikte blog yazabildiği bir kitapseverin daha olması kesinlikle müthişti. Bu yıl bu açıdan daha bir hevesli katıldığımı söyleyebilirim. Yine de itiraf etmem gerekir ki bazı açılardan pek tatmin olduğumu söyleyemem.

Öncelikle bir takım karşılaştırmalarda bulunacağımdan "buraya" geçen yılki inceleme yazımı bırakıyorum. Eski yazıma göz atarsanız nasıl mutlu bir şekilde ve ellerim kollarım kitap dolu olarak geri döndüğümü anlayacaksınızdır. Fakat bu yıl aldığım kitap sayısı benim için komik derecede azdı. Zira fuar haberini aldığımda yerimde duramayıp hemen bir liste hazırlamıştım. Tabii fuar indiriminin bu derece az olacağı aklımın ucundan geçmemişti.(Ki geçen yıl cidden çok iyiydi fiyatlar) Birçok kitap sitesinde yapılandan daha az indirim söz konusuydu. Hal böyle olunca insanın aklında direk "Neden internetten bu fiyata iki kitap alacakken fuardan tek kitap alayım?" sorusu geliyor. Eh belki bazıları böyle düşünmedi ama benim aklımdan ilk geçen düşünce buydu diyebilirim. 

Bilmiyorum belki bana katılmayanlar olacaktır fakat şunu sormak istiyorum; Sizce kitap fuarlarının amacı nedir? Benim açımdan; kitap severleri bir araya getiren, insanların birbirleriyle kitaplar hakkında konuşup bilgi alışverişi yapabileceği, dışarıda alamayacağı fiyata kitap satın alabileceği, yazarlarla tanışıp, sohbet edebileceği ortamdır. Bu saydıklarımın her biri vardı fakat indirim konusu beni tatmin etmedi açık konuşayım. Her neyse bu konuda daha fazla sızlanmayacağım çünkü pek bir etkisi olacağını sanmıyorum.

Ne kadar da sızlandın yeter artık dediğinizi duyar gibiyim :D Genel anlamda keyif aldığım bir süreç oldu. Tek derdimiz indirimler olsun diyerek yine konuyu tatlıya bağlıyor o Pollyanna hallerime dönüyorum. Katılımın geçen yıla oranla çok daha fazla olduğunu da belirtmem gerek. Şimdi fuar sayfasından baktım da %58 gibi bir artış söz konusuymuş. İstatiksel açıdan konuşmak gerekirse diye başlayacağım söze fakat pek anlamam laf aramızda. Fakat geçen yılki ziyaretçilerin iki katı gibi bir sayı var karşımızda. Her ne kadar millet olarak okuma alışkanlığımızın pek fazla olduğunu söyleyemiyor olsak da, bu gibi rakamları gördükçe hala umut var diyor insan. Ve emin olun o atmosferi tadıp da tekrar yaşamak isteyen herkes mutlaka bir tane de olsa kitap almıştır. Umuyorum ki gelecek fuarda bu rakamlar daha da artış gösterir. 

Son olarak kaç kişiye ulaşacak bilmiyorum fakat söylemeden geçemeyeceğim bir şey var. Lütfen çocuklarınıza okuma alışkanlığı edindirin. Zar zor taşımalarına rağmen ellerindeki kitap dolu çantalarını ebeveynlerine vermeyen, azimle taşımaya çalışan birkaç ufaklık gördüm. O anki duygularımı pek kelimelere dökebileceğimi sanmıyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki kitap aşığı bir insan olarak böyle manzaraları daha fazla görmek isterim. Çocukların ellerine tabletmiş, cep telefonuymuş vermek yerine kitap verin. Zira kitap ne sağlıklarını olumsuz yönde etkiler, ne de onlara psikolojik olarak zarar verir. Aksine hayal güçlerinin gelişmesi, ileride daha bilgili bireyler olarak yetişmelerini sağlar. Meşgulum yada işim var gibi bahaneleri bir kenara bırakın ve bu tür etkinliklere bir saat de olsa çocuğunuzun katılmasını sağlayın.

Biraz kamu spotu gibi oldu farkındayım ama daha erken yaşlarda okuma alışkanlığı edinmemiş olmam içimde bir yaradır. Sanırım bu konuya takıntım da bu yüzden. Neyse efendim, buraya kadar bana katlandığınız için teşekkür ediyor sözü Tuğçe'ye devrediyorum. Gelecek yıl tekrar görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.^^ 



Merhabalar millet! Baştan söyleyeyim benim yazım yukarıdaki kadar uzun olmayacak. Çünkü hala o kadar yorgunum ki...  Bir de malumunuz sınava 12 gün gibi bir süre kaldı. Kafayı yemiş durumdayım, her şey birbirine girdi. *allahbelanıversinösym:(((*

Neyse konumuza dönelim... Öncelikle benim için fuara ulaşmak gerçekten işkenceydi, üç araç değiştirerek gittim. Ben Samsun'un merkezinde değil, ilçesinde yaşıyorum. Önce buradan minibüse bindim, ardından tramvayla merkeze ulaştım. Ve yine tekrar fuar alanı merkezde olmadığı için servislere binmek zorunda kaldım. Daha gitmeden yorulmuş oldum yani. :D Servisler ücretsizdi ve ben gerçekten memnun kaldım. Hiçbir sorun olmadan gittim ve yine aynı şekilde geri döndüm.

Benim katıldığım ilk fuardı o yüzden karşılaştırma yapamayacağım. Bütün o kalabalığa, kucaklardaki minnak bebişlere rağmen güzeldi. Herkesin elinde kitap görmek; yazarlar, yayınevleri ve karakterler hakkında konuştuklarını duymak çok güzel bir histi. Ve benim açımdan en önemlisi aylar sonra sınavı, stresi bir kenara bırakıp başka bir şeye, sevdiğim bir şeye odaklanmak harikaydı.

Hepsinden önemlisi birkaç saatliğine de olsa Sümeyye ile görüşmüş olduk. :D Yana bakınız, Sümeyye'yi dikizleyen ve utanmadan fotoğrafını çeken bir ben.. :P Gönül isterdi ki ikimizin fotoğraflarından buraya koyayım ama sene başından beri yedi-sekiz kilo aldığım için suratım eskisinin iki katı kadar. Yani görmeseniz daha iyi. :D


Gelelim indirimlere... Aslında hiç olmayan indirimlere... Özellikle GO kitap beni çok şaşırttı. Her yerde kitapları ortalama on liraya bulabiliyorken fuarda 15 liraydı. Kitabın liste fiyatı 17 lira zaten. *üzdünüz -,-* Pegasus %25, Epsilon %30 indirim yapmıştı. Her yerde bu kadar indirim yaptıkları için şaşırmadım. Bir Kızıl Kraliçe'yi, Kızıl Yükseliş'i alsam ya da Game of Thrones serimi tamamlasam mutlu olurdum ama kısmet değilmiş. :D

Diğer bir hayal kırıklığım da, Yabancı ve İthaki oldu. İkisi de benim en sevdiğim yayınevleri. Özellikle Yabancı... Yaptığım listede kesin alacağım dediğim tek kitap Başmeleğin Öpücüğü'ydü ama almadan geri döndüm. Çünkü %20-25 civarı indirim vardı ve 25 liradan 20 liraya düşmüştü. İnternette daha uyguna bulabilecekken ve başka bir yayınevinden aynı miktara iki kitap alabilecekken elim gitmedi. Sümeyye'yle, GO'ya üzüldük ama Yabancı'yı görünce dost kazığı yemiş gibi hissettik. :(( 

DEX'in eski kitaplarının bir kısmı 10, bir kısmı 5 liraydı. Yakın zamanlarda çıkanlar ya da Lux gibi çok satan seriler %25 indirimliydi. Martı'nın tüm kitapları 10 liraydı. İki yayınevi de gayet makul fiyattaydı yani.



Nemesis'de ciltli kitaplar 15, karton kapaklar 10 liraydı. Hemen Selvi hatunun cicilerini kaptım. ^^ Sağa sola Ömer, Mirza diye bağırasım var. En kısa zamanda okuyacağım inşallah. (Yaza ancak okudu. :(((((()



Şimdiii... Gelelim beni fuarın en çok mutlu eden kısmına... Sevgili Fatma Erdek imza için gelmişti. Kısa da olsa konuşma şansımız oldu ve ben kendisine bayıldım. O kadar tatlı, naif bir bayan ki... Kalemini bilmiyor olmama ve sadece sayfalardan tanımama rağmen çok sevdim. Elimdeki kitap biter bitmez Melekler Zamanı'na başlayacağım. Zaten çok merak ettiğim bir kitaptı, şimdi de imzalı bir şekilde kenarda beklerken 'oku beni' diye bağıırıyor. ^^

İyi ki kısa yazacağım dedim... Bir de uzun yazsaymışım ne olacakmış merak ediyorum. :D Gerçekten buraya kadar gelip okuyan varsa, önünde saygıyla eğiliyor, gözlerine verdiğimiz hasardan dolayı özür diliyorum. Muhtemelen uzunca bir süre buralarda olamam. Sınav için dualarınızı, güzel dileklerinizi eksik etmeyin lütfen. Görüşmek üzere! :**

3 yorum:

  1. İkiniz içinde güzel bir anı olmuş. Bizde bu sene Nilay ile Kocaeli fuarında vurgun yapmayı düşünüyoruz tabi uygun olursa :D Bu arada bugün itibariyle ilk aşama olan YGS yi atlattınız. Umarım dilediğiniz gibi olmuştur her şey =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsimler fuar fakat pek fuarlardan beklenildiği gibi indirimler olmuyor :D Siz fuarda daha şanslı olursunuz bu konuda umarım.^^ Benim giriş sebebim ikinci bölüm içindi o yüzden pek önemsemedim fakat aylarca emek veren tüm öğrencilerin umuyorum sınavı çok iyi geçmiştir ve herkes verdiği emeğin karşılığını bol bol alır:))

      Sil
    2. Nilay ve sana eşlik ettiğim günler de gelecek, bekleyiniz efenim. :D YGS için şu an sadece olduğu kadar, olmadığı kader diyesim geldi. :D

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...